Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ναπολέων Ζέρβας - Στο βουνό & στη βουλή


Ο Ναπολέων Ζέρβας, ένας ανήσυχος τολμηρός, ριψοκίνδυνος και πολυπράγμων αξιωματικός του αντιβασιλικού κλίματος κατά το μεσοπόλεμο, ιδρύει στη διάρκεια της κατοχής με πολλές δυσκολίες κι αντιδράσεις τον ΕΔΕΣ/ΕΟΕΑ. Τον ένα δηλαδή από τους 2 βασικούς πόλους που συγκρότησαν την ένοπλη αντίσταση κατά των Ιταλογερμανών.

Έχει ως ακτίνα δράσης του, τη Δυτική Ελλάδα, ιδίως δε την Ακαρνανία και την Ήπειρο, αποκτώντας αξιομνημόνευτο λαϊκό αντίκρισμα. Συνεργάζεται με Βρετανούς σαμποτέρ, αλλά και τον Άρη Βελουχιώτη στην ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο.

Σύντομα γίνεται, μεσούσης της κατοχής, στόχος του ΕΛΑΣ, διότι αμφισβητεί την κυριαρχία του στην ύπαιθρο. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1944 εξαναγκάζεται να καταφύγει με 8000 μαχητές του στην Κέρκυρα διωκόμενος από τον Βελουχιώτη.

Ιδρύει με την απελευθέρωση το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος – Κόμμα Εθνικής Αντίστασης, το οποίο εκλέγει 25 βουλευτές το 1946. Μετέχει στην κυβέρνηση του Δημήτριου Μάξιμου, την οποία συγκροτούν 7 αρχηγοί αστικών κομμάτων. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης αναδεικνύεται σε διώκτη των κομμουνιστών, αφήνοντας εποχή, λόγω της σκληρής αποφασιστικότητας του. Διατελεί και υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου το 1950-51.

Στην εκπομπή συζητούν: Ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Αλεξ. Ζέρβας (γιός του αδελφού του και συμμαχητής του στο βουνό), ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Νίκος Βαφέας, ο Δρ. Βαγγέλης Τζούκας διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Δρ. Ιστορίας Ιωάννης Παπαφλωράτος καθηγητής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης.





Σκηνοθέτης: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Γκουζιώτης, Θανάσης Παπακώστας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιάννης Τζαννετάκος
Αρχισυνταξία – συντονισμός: Πιέρρος Τζαννετάκος
Δ/νση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Δημοσιογραφική έρευνα: Σταύρος Μιχελής, Κώστας Παπαδόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Δήμητρα Μπέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...